TOUR DE SKI, SAMMANFATTNING

9 januari 2013

Den senaste tiden har varit intensiv, minst sagt. Därför har bloggandet under Tour de ski blivit obefintligt, jag tänkte istället försöka ge en sammanfattning av hela spektaklet nu i efterhand.

 

Det började den 27 december då vi reste ner till Oberhof. Testandet av banan, skidorna och kroppen dagen före det första loppet var bra och jag kände stor förväntan. Tyvärr gick det inte alls som jag hade hoppats och trott. Starten på prologen var hyfsad men sen bar det bara utför. Det blev 88:e plats på 4 km prologen och en 90:e plats på jaktstarten i klassisk stil dagen efter. Jaktstarten var nog mitt sämsta lopp någonsin. Ingenting stämde. Tekniken och skidorna funkade inte alls i de extremt lösa spåren. Trots detta borde jag kunna köra så mycket bättre och besvikelsen efter loppet var den värsta jag känt i skidsammanhang. Jag var faktiskt nära att åka hem efter de första två etapperna men eftersom det skulle köras sprint på nyårsafton ville jag ändå ge det ett försök. Och tur var väl det. I Val Mustair i Schweiz var förhållanden mycket bättre och så även min åkning. I prologen blev jag 17:e men i kvartsfinalen blev motståndet med bland annat Calle Halfvarsson och Petter Norhug för svårt och jag åkte ut. 26:e plats var ändå ett stort kliv framåt och det kändes återigen roligt att åka skidor. 

 

Fortsatt resande tog oss till Toblach i Italien där vi först fick en välbehövlig vilodag följt av två mycket fina lopp. Först kördes det 35 km långa loppet mellan Cortina och Toblach. Återigen en jaktstart men denna var betydligt roligare för egen del. Jag startade ihop med ett knappt tjugotal åkare i den så kallade vågstarten 5 min efter täten. Det var flera duktiga åkare som jag kunde ta rygg på och tillsammans jagade vi ikapp många åkare och klungor. I mål hade jag plockat in 22 platser i totalsammanställningen och bara tappat en knappt minut på tätåkarna. Den positiva trenden fortsatte dagen efter då det var 5 km klassiskt. En hård öppning från min sida (14:e plats vid 1.8 km) höll i alla fall till en 29:e plats och poäng i distanscupen. Något som jag inte är alltför bortskämd med så även detta lopp är jag mycket nöjd med. 

 

Ännu mera resande till Val di Fiemme där de två sista etapperna avgjordes. 15 km klassiskt masstart på lördagen den 6:e var ingen succé för mig. 54:e plats ca 2.20 efter segraren. Krafterna efter många tävlingar började nu tryta och även om jag hängde med klungan det första av tre varv gled jag sedan längre och längre bak. Det fanns inte heller mycket tid att återhämta sig på, dagen efter väntade den fruktade finalen uppför Alpe Cermis. Jag startade ännu en gång i vågstarten, denna gång var vi drygt 30 åkare som startade 6 min efter täten. Klungan följdes åt fram till backen där den splittrades upp. Jag låg en bit ner för att kunna inleda backen i min egen fart. Självklart fanns det en del respekt inför denna stigning, för att inte tala om ångest. Tycker ändå jag genomförde sträckan bra. Jag tappade ca 1 min och 30 sek på Northug tex vilket inte är jättemycket trots allt. Sammanlagt blev det en 55:e plats i min första Tour de Ski. Själva slutresultatet är jag väl inte jättenöjd med med att vända det tunga läge jag hade i början och få till 3 stycken bra lopp gör att jag tar med mig många positiva känslor från touren.

 

Tack också till alla er som hört av er innan och efter touren för att peppa och stötta!

 

Foto: Nils-Petter Nilsson

 « Tillbaka | RSS | Dela

« Tillbaka | Dela

Blogg

30

okt

Mallorca-läger

24

okt

Läger i Prioritet Serneke Arena

16

okt

Höstträning

20

sep

Vinst i Östersundtrail

Arkiv | RSS

SPONSORER